dinsdag 4 februari 2014

Bonno van der Putten | ‘Verhoog digitale weerbaarheid etailers’

Technologische innovaties zoals 3D-printing zorgen voor nieuwe manieren van online fraude. Dat concludeert de expertgroep Veiligheid en Fraude van Shopping2020 dat vandaag haar eindrapport presenteert.

Criminelen en consumenten kunnen met technologische innovaties producten namaken, omdat bijvoorbeeld de productontwerpen illegaal via internet worden verspreid. Ook door de globalisering en de stijging van het aantal online shoppers zal de omvang van online fraude en onveiligheid in de nabije toekomst toenemen, verwachten de experts.

Om de online veiligheid te verhogen is het noodzakelijk de digitale weerbaarheid van webwinkeliers, consumenten en medewerkers te vergroten. Voorlichting is daarvan een cruciaal onderdeel. Daarmee kan al veel narigheid worden voorkomen, stelt John Knierem, algemeen directeur van Intermax en gastheer van de expertgroep. “Er moet bewustwording worden gecreëerd. Al plaats ik daarbij wel de kanttekening dat honderd procent veiligheid niet bestaat.”

Daarbij is een rol weggelegd voor Thuiswinkel.org, zegt John Hermans, partner KPMG IT Advisory en voorzitter van de expertgroep. “Wij roepen de belangenvereniging op te komen met een handreiking voor veilig online ondernemen, waarin de belangrijkste maatregelen voor veilig online ondernemen concreet worden gemaakt.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten